Coś nie tak z klimą

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RomanS
    Elegance
    • 2004
    • 804

Miras, spoko, chciałem Ci tylko uzmysłowić, że napisanie
    Zamieszczone przez Miras
    bo wole zaplacic raz na dwa lata 200 zl niz potem 1200 lub wiecej na konkretna naprawe...
    nie ma sensu. To, że wydasz jakąś kwotę co jakiś czas na np.
    Zamieszczone przez Miras
    ogledziny paska klinowego, skraplacza, przewodow (o ile wczesniej zadany byl barwnik UV przelecenie ukladu lampa UV) Podlaczenie do maszyny i sprawdzenie cisnien, Spraw. zalaczania sprezarki i odgrzybianie.
    nie daje Ci ŻADNEJ gwarancji, że w następnym roku (albo za miesiąc ) nie wydasz tych 1200 zł na naprawę. Zauważ też, że poza sprawdzeniem ciśnień (co Ci i tak nie mówi nic o tym ile masz "wagowo" czynnika w układzie) wszystkie pozostałe czynności są tak trywialne, że... No ja wstydziłbym się trochę gdybym musiał zlecać komuś oględziny paska klinowego i przewodów i sprawdzenie, czy sprężarka się załącza.
    Sam nie umiesz tego stwierdzić :?:
    Może trochę inaczej traktujemy istotę takiego forum jak to. Ja szukam pomocy i gdy mogę to jej udzielam bo mnie to tak jakby pasjonuje.
    Ty zdaje się należysz do ludzi (broń Boże to nie pretensja - po prostu się różnimy), którzy na wszystko zalecą kolegom "udaj się do fachowca", ewentualnie ASO.

Myślę, że dalsza dyskusja nie ma sensu. Umówmy się po prostu, że na temat samochodów nie rozmawiamy, OK :?:
    Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• pyza99
      Rider
      • 2005
      • 467

Zamieszczone przez RomanS
      dlaczego miałbym mu płacić za utylizację czegoś, czego nie było
      ha,ha dobre dobre.... morda mi sie usmiechneła :lol: ale co razcja to racja.. tez mnie czeka nabicie klimy bo raz sie włacza a raz nie...jak ktos znajdzie w miare dobry i nie drogi zakład w wawie to niech podpowie..
      były:
      L&K Combi 1.9 Ahf 2001r - ehhhhh
      Passat Combi highline 1.8T Awt 2001r
      jest:
      Golf highline 3d 1.9 Asz 2001r

Komentarz

• darius
        Classic
        • 2007
        • 5
        • Octavia I (1U2)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

No to może ktoś konkretnie powie kiedy robić przegląd klimy samemu a kiedy udać się do serwisu? Z tego co wyczytałem można zrobić przegląd klimy samemu przy założeniu że klima działa i nie ma żadnych widocznych problemów w jej użytkowaniu. A więc przed sezonem letnim sprawdzam stan filtra kabinowego (najlepszy filtr z węglem aktywnym), następnie odgrzybiam - i nie dlatego że mi śmierdzi w kabinie ale dlatego żeby mi w przyszłości nie śmierdziało. Tutaj są dwie metody odgrzybiania: 1 to środek który rozprowadza się w kabinie auta i załącza klimatyzacje na ful na ok 15 min a drugi to wpuszczenie środka (pianki) bezpośrednio na parownik ewentualnie do kanałów ssących powietrza - uważam tą metodę za bardziej skuteczną aczkolweik bardziej pracaochłoną. Czytałem tezż opinie że niektóży nawet demontują część deski rozdzielczej( schowek) by dostać siędo parownika i wpuścić piankę bezpośrednio na wymiennik - metoda stosowana w przypadku silnych zabrudzeń, smrodu z klimatyzacji. I takie oględziny można robić co drugi rok samemu bod warunkiem że nie ma spadku ciśnienia czynnika i klima działa bez zauważalnych problemów. Można oczywiście udać się do serwisu i dopełnić układ ale jezeli nasza klima działa bez zarzutów to wg mnie szkoda kasy. Co drugi rok najlepiej przed sezonem letnim, powinniśmy udać się do serwisu w celu dokładnego sprawdzenia klimatyzacji. Mówię tu o odessaniu całego czynnika sprawdzeniu szczelności azotem napompowaniu układu czynnikiem + świeży olej oraz wymianą osuszacza - jeżeli takowy jest a następnie sprawdzenie szczelności. Wymianę filtra kabinowego i odgrzybianie można zrobić samemu. Myślę że to są wszystkie czynności które trzeba wykonać no chyba że jest jeszcze coś?

Komentarz

Pracuję...